SF2COQI5RC4X3FLL 1990-2010 » Madridismo Slovenia

1990-2010

1990-2010



Zgodovina Real Madrida 1990-2000

To je bilo desetletje v katerem je klub osvojil svoj sedmi in osmi evropski pokal. Real Madrid je  na koncu devetdesetih še enkrat sedel na evropski prestol. Prva polovica tega desetletja je bila neugodna za Real saj so dvakrat izgubili Ligaški naslov proti ekipi Tenerifov.

Mendoza pospeši volitve

Čeprav je imel še eno leto do konca svojega mandata, 14. aprila 1991 tedanji predsednik Ramón Mendoza pospeši predsedniške volitve. Za proti-kandidata se prijavi pisatelj Alfonso Ussía, čigar rezultati so bili več kot častivredni, kljub njegovim zmanjšanim sredstvom. Volilni uspeh je Mendoza postavil še za štiri leta v predsedniški stol.

Tenerife, »preklet otok"

To desetletje se je začelo z dvema težkima udarcema za Real. Oba sta se zgodila na Tenerifih, kjer je Real Madrid izgubil dvakrat naslov španskih prvakov v zadnjem krogu prvenstva. To je bil hud udarec za Real Madrid, ki je dvakrat izgubiti prvenstvo na tak način.


Leto 1993 se zaključi z dvema naslovoma za Real. V juniju osvojijo svoj sedemnajsti španski pokal  z zmago proti Zaragozi z 2-0, strelca za Real sta Emilio Butragueño in Mikel Lasa. Leto zaključijo z zmago na Camp Nou v povratni tekmi španskega superpokala, kjer Real Madrid remizira proti Barceloni (1-1) in osvoji pokal. Prvo tekmo v Madridu na Santiago Bernabéu 2. decembra, je dobil Real z rezultatom 3-1.

Valdano se vrne kot trener ekipe
Po izmaknjenih dveh ligaških pokalih in potem, ko je Real izločen še iz Kraljevega pokala, Jorge Valdano,  takratni trener Tenerifov, podpiše trenerski sporazum z Real Madridom z nalogo, da ekipo vrne na stara pota slave in prekine štiri letni post brez ligaške lovorike. Argentinec v svoji prvi sezoni naredi prav to in na koncu sezone prinese ligaški naslov v Madrid.

Sanz zamenja Mendozo
Po desetih letih in pol na predsedniškem položaju  Ramón Mendoza 20. novembra 1995 poda svoj nepreklicni odstop. Zamenja ga Lorenzo Sanz, ki ga po klubskem zakonu-49 izvoli za dediča Mendoze.


Capello debitira za Real Madrid

Dne 20. maja 1996 Lorenzo Sanz predstavi Fabia Capella, kot novega trenerja Real Madrida. Italijanski trener pristane v Madridu po njegovih petih uspešnih sezonah pri AC Milanu s katerim je leta 1994 osvojil evropski pokal. Čeprav je Capello ostal z ekipo le v sezoni 1996-97 mu je uspelo osvojiti ligaški naslov.

Sedmi evropski pokal
Po manj kot impresivnem domačem nizu, trener Jupp Heynckes vodi ekipo do osvojitve zelo pričakovanega evropskega pokala (prejšnjega so osvojili pred 32 leti-leta 1966). Kraj: Amsterdam Arena. Datum: 20. maja 1998. Merenguesi osvojijo svoj sedmi evropski pokal z golom Pedje Mijatovića proti italijanskemu Juventusu, ki so bili vroč favorit tisto noč.

Drugi Interkontinentalni pokal
Guus Hiddink je bil vodja pristojen za vodenje Real Madrida do svojega drugega Interkontinentalnega pokala, po presenetljivem odstopu Juana Antonia Camacha julija 1998, še preden se je sezona sploh začela. Izreden gol Raúla v Tokiu, zapečati več kot pošteni končni rezultat 2-1 za Real Madrid.


Osmi Evropski pokal in prvi španski finale

Vicente del Bosque zamenja Johna Benjamina Toshacka, kot glavni trener Real Madrida na sredini sezone in na čelu Madridist dvigne osmo evropsko lovoriko (drugi naslov lige prvakov). Prizorišče je bilo krasno: novozgrajeni stadion Saint-Denis v Parizu, ki je gostil prvi španski finale (to je bilo tudi prvo finale evropskega pokala med dvema ekipama iz iste države) dne 24. maja 2000. To je bila živahna tekma, katero je dobil Madrid z zmaga nad Valencio s končnim rezultatom 3-0. To je bil zadnji evropski pokal 20. stoletja in kot prvi je pripadel Realu.

Florentino Pérez zmaga na volitvah
Dne 16. julija 2000 je bil Florentino Pérez izvoljen za novega predsednika Real Madrida, po zmagi nad Lorenzo Sanzem na predsedniških volitvah. Pérezova uspešna kampanja je temeljila na dveh stebrih: znebiti se enkrat za vselej zgodovinskega dolga kluba in kupovati najboljše igralce na svetu.


Najboljši klub 20. stoletja

Na srečanju v Rimu leta 2000, se FIFA odločil, da podeli priznanje Najboljši klub 20. stoletja ali drugače, najboljši klub v zgodovini nogometa. Florentino Pérez in častni predsednik kluba Alfredo di Stefano prejmeta v imenu Real Madrida to častno priznanje.

Zgodovina Real Madrida 2001-2010

To je desetletje devetega evropskega naslova in galaktične ekipe (Figo, Beckham, Zidane in Ronaldo). Pod predsedovanjem Florentina Pereza, so se v Realu zbrali najboljši igralci na svetu. To je bila ena izmed najbolj presenetljivih ekip v zgodovini, ki je osvojila evropski pokal in Interkontinentalni pokal ob stoletnici kluba. Bilo je tudi desetletje večjih sprememb v infrastrukturi s sklenitvijo stadiona Bernabéu in izgradnjo športnega mesta.


Osemindvajseti ligaški naslov

Dne 26. maja 2001 Real Madrid osvoji svoj osemindvajseti ligaški naslov, potem ko je premagal Alaves v nabito polnem Bernabeu (5-0). Po srečanju je približno 500.000 navijačev zbralo na ulicah Madrida. Cibeles je bil glavni cilj srečanja za praznovanje naslova, ki ga je ekipa osvojila po štirih sezonah. Poleti istega leta Zinedine Zidane obleče beli dres.


Prihod Beckhama na Bernabeu.

Ob proslavi stoletnice kluba so bile organizirane številne prireditve in praznovanja. Najpomembnejša je bila organizacija španskega pokala na stadionu Santiago Bernabeu 6. marca 2002 na 100. rojstni dan Real Madrida. Real Madrid doživi dan intenzivnih čustev, čeprav ekipa ni osvojila španski pokal, ki je ta dan potekal pri belih doma. Deportivo La Coruña zmaga z končnim izzidom 1-2.

Deveti Evropski pokal
Ob svoji stoletnici Real Madrid osvoji v najelitnejšem evropskem tekmovanju svoj deveti Evropski naslov devetič v svoji zgodovini in drugi na Hampden Parku v Glasgowu. Na tem legendarnem stadionu je Real premagal nemški Bayer Leverkusen z 1-2, z goloma Raula in Zidana. To finale se bo pomnilo po njegovi simboliki, saj je ponudil najboljši možen vrhunec sezone stoletja in po izrednem golu Zinedina Zidana. Dva spomina za v okvir v zgodovinskem letu za Real Madrid.


Evropski Super pokal
V avgustu Real Madrid v Monaku osvoji Evropski Super pokal, edino večjo lovoriko, ki je še  manjkala v vitrinah stadiona Santiago Bernabeu. Beli v finalu premagajo nizozemski klub Feyenoord s 3-1 po zahvali odlične predstave Roberta Carlosa, ki je dosegel gol in eno asistenco. Končno Evropski Super pokal odpotuje v Madrid.

Interkontinentalni pokal
Leto se zaključi z Realovo osvojitvijo svojega tretjega Interkontinentalnega pokala v Jokohami (Japonska). Tokrat je nasprotnik Olimpia Asuncion (Paragvaj), prvak Copa Libertadores 2002, ki ga premagal Real z 2-0. Real Madrid dopolni trio mednarodnih naslovov in zaključi veliko leto 2002. Stoti rojstni dan Real Madrida.


Valdebebas Sports City

Dne 12. maj 2004 se začnejo dela za prihodnje športno mesto Real Madrida. Danes je to sodoben center za usposabljanje, kjer trenira prvo moštvo in vse ostale mladinske ekipe. V kompleksu je tudi stadion Alfredo DiStefano, kjer Real Madrid B (Castilla) igra svoje domače tekme.


Dve ligi in superpokal

V sezoni 2006-07 Real Madrid osvoji naslov lige. Zmaga, ki sega v 18. marec 2007, ko je po pomembni tekmi proti Barceloni (3-3) preoblikovala ekipo. V zadnjih 12-tih tekmah Real Madrid zmaga deset tekem, enkrat remizira in izgubili le proti Racingu. 17. junija 2007 z zmago proti Mallorci (3-1) Real Madrid razglasijo za ligaškega prvaka.

Real Madrid je začel sezono 2007-08 z novim projektom. S trenerjem Bernd Schustrom in nekaj novih igralcev. Od prvega dneva je Real Madrid jasno izrazil svojo zavezanost k naslovu. V drugem delu sezone po zmagi proti Villarreal (0-5) ekipa Schustra prevzame vodilno vlogo in vodstva ne izpusti več iz svojih rok.

Osmi španski Super-pokal
Po osvojitvi drugega zaporednega ligaškega naslova je Real Madrid osvojil Super pokal proti Valencii. Na prvi tekmi na stadionu Mestalla so beli zabeležili neugoden rezultat kljub temu, da je to bila noč zadetkov. Valencia je zmagala s 3-2, vendar ni bilo še vse odločeno. Beli navijači so na Santiago Bernabéu bili priča povratni tekmi, ki se je zapisala v zgodovino. Real Madrid zmaga 4-2 s tem, da so dosegli zadnja dva gola z devetimi igralci na igrišču.

Drugi mandat Florentino Péreza

Po treh letih odsotnosti se 1. junija 2009 Florentino Perez drugič vrne na predsedniški stolček Real Madrida. Perezova kandidatura prinese optimizem, ki pomaga dvigniti moralo po trenutni prevladi Barcelone. Florentino se še naprej drži svojih navad in v klub pripelje Milanovega zvezdnika Kakaja in nato še Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda za rekordnih 80.000.000 £, kar je bil najdražji transfer v svetu nogometa. Po neuspešni prvi sezoni Florentino zamenja Manuela Pellegrinija s karizmatičnim trenerjem Jose Mourinhom, ki v isti sezoni z moštvom Reala po 18 letih znova prinese lovoriko Kraljevega pokala nazaj v Madrid.