SF2COQI5RC4X3FLL Dresi » Madridismo Slovenia

Dresi

Dresi skozi zgodovinoDresi Real Madrida skozi zgodovino

Člen številka 18 izvirnika statuta Real Madrid FC-ja navaja, da: "bo uradna uniforma za redne tekme; temne hlačne, kratke in ravne, bela majica in temne nogavice in za posebne tekme bodo hlačne in majica bele barve, črne nogavice z zankami in pasom v nacionalnih barvah." Izvoljena je bila tudi druga možnost in sicer za vse tekme. Do takrat so igralci nosili perilo, sestavljeno iz hlač in bele majice. Ekipe so bile diferencirane z navzkrižnim pasom na prsih rdeče in modre barve. Enakega so uporabljali igralci "Basque pelota", ki pa se je lahko enostavno snel. Real Madrid, kot najstarejši klub v Madridu, se je odločil za povsem bel dres, ki je 112 let kasneje še vedno v uporabi.

Skozi zgodovino je, v svoji prvi opremi, ekipa Madrida vedno imela belo majico, vendar pa so bili časi, v katerih se barva majic in hlač nista ujemali. Bilo je v sezoni 1925-26, na pobudo igralcev Ecobala in Quesada. Obe ekipi sta bile iz Anglije in sta nosile enako opravo kot Londonski Corinthians, ena najbolj znanih ekip v tistem obdobju. Angleška ekipa je bila znana po eleganci in športnem vedenju na igrišču. V poskusu, da bi izgledali kot Angleži, so se odločili, da mora ekipa biti oblečena v črne hlače, vendar je ta sprememba trajala le eno sezono. Po padcu v polfinalu španskega prvenstva proti Barceloni, ko so izgubili z 1-5 v Madridu in 2-0 v Barceloni, se je predsednik Parages odločili za vrnitev čisto belih kompletov, ker naj bi aktualna uniforma prinašala nesrečo. Leta kasneje angleška ekipa, Leeds United , spremeni svojo modro majico z belo, po končnem finalu, v katerem je Real Madrid zmagal Eintracht Frankfurt na Hampden Parku v Glasgowu z rezultatom 7-3.

Real Madrid vse do leta 1952 ni pogosto uporabljal svojega drugega dresa. Do takrat je Real uporabljal drese v različnih odtenkih modre barve. Od tega trenutka je uporaba drugega dresa postal pogost pojav. Ekipa Reala je uporabila veliko različnih modelov dresov. Po navadi so bili drugi dresi modre ali vijolične barve, kot tudi črne (v slednji barvi je ekipa zmagala finale evropskega pokala leta 2000) in celo rdeče barve. 

Real Madrid je v 70-ih nosil v celoti rdeče dres na treh tekmah v evropskem tekmovanju. Prva je bila 10. marca 1971, v četrtfinalu Evropskih pokalnih zmagovalcev proti Cardiff City Football Clubu. Tekma se je končala z Realovo zmago 1-0. Druga tekma je bil 14. aprila istega leta v polfinalu istega tekmovanja proti PSV Eindhoven. Rezultat je bil neodločen 0-0. Tretja in zadnja tekma, v kateri je Real Madrid imel oblečene rdeče drese, vendar tokrat z belimi nogavicami, je bila 7. marca 1973 v četrtfinalu evropskega pokala proti Dinamo Kijev-u v Odessi. Tekma se je končala z izenačenim rezultatom 0-0, po zaslugi odlične predstave vratarja Mariana Garcia Remona. Rdeči dresi so se vrnili v uporabo v sezoni 2011/12 in sicer kot alternativna (tretja) verzija.

Prava revolucija na področju nogometne majice je prišla v 80-ih. V tistem času, so igralci začeli uporabljati modele s kratkimi rokavi, poleg tega pa so se na majicah začele pojavljati blagovne znamke in sponzorji, ki so postali pomemben vir dohodka za klube. Poleg tega so se bombažni dresi uklonili sintetičnim tkaninam, ki nudijo večje udobje za igralca. Evolucija se še do danes ni ustavila in zdaj so dresi narejeni iz novih materialov, ki dihajo in so koristni za igralčevo udobje.

Leta 1997 ekipa začne uporabljati tudi tretji komplet dresov z novimi in inovativnimi modeli. Tako je ekipa leta 2001 uporabljala svetlo sivo majico, medtem ko je leta 1997 pokazala majico razdeljeno na štiri dele, v katerih je bila bela barva v kombinaciji z vijolično. V zadnjih letih je na majico dodanih nekaj memorialih podrobnosti. Grb najboljše ekipe enaindvajsetega stoletja, logo ob 50. obletnici štadiona Santiago Bernabeu, deveti evropski pokal... Majhne podrobnosti za dres z veliko zgodovino.

V sezoni 2014-15, so kot prvič v zgodovini bili predstavljeni dresi roza barve, ki pa so takoj doživeli velik uspeh (po prvotnih-neuradnih ocenah, naj bi jih v prvih 24. urah prodali preko 100.000).