SF2COQI5RC4X3FLL 1960-1990 » Madridismo Slovenia

1960-1990

1960-1990



Zgodovina Real Madrida 1960-1970

Slavni ciklus se je bil približal koncu po dveh porazih v dveh različnih finalih evropskih pokalov proti Benfici in Inter Milanu. Zaton igralcev, ki so navdušili celotno Evropo, se je začel z njihovim odhodom iz kluba. Miguel Muñozova generacijska reorganizacija se je na koncu pokazala kot uspešna. Tako imenovana "Ye-Yés" generacija je ponovno osvojila Evropske krono z osvojitvijo šestega klubskega evropskega pokala.

Madridiste proti Barceloni

Real Madrid je bil prvič izločen iz Evropskega pokala novembra 1960 proti Barceloni. Angleška sodnika Ellis in Leafe sta odigrala veliko vlogo pri porazu Madridist. Slednji je dovolil nepošten kazenski strel Barceloni na Bernabéu in na koncu se je tekma končala z rezultatom 2-2. Kasneje sta ista sodnika na Camp Nou razveljavila štiri Realove gole in tako je Barcelona dobila tekmo z 2-1. V mednarodnem tisku so močno kritizirali predstavo Ellisa in Leafa in skovali izraz Madricide s katerim so opisali neupravičen izpad Real Madrida.


Barcelona dobi "zaušnico" enajst dni pozneje 

Real Madrid se maščuje za poraz proti Barceloni nekaj dni kasneje, ko 4. decembra premaga Katalonce s 5-3 na Camp Nou. Real Madrid ostane kralj španskega nogometa, a potrebna je bila prenova. Miguel Muñoz poživi ekipo predvsem z mladimi španskimi igralci. 12. marca 1961 ekipa osvoji ligo na način, ki do tedaj ni uspel nobeni španski ekipi, in sicer postaviti toliko ligaških rekordov. Zmagajo 24 od odigranih 30-tih tekem in naslov osvojijo pet krogov pred koncem prvenstva. Puskas postane najboljši strelec s 27 goli. S to zmago dobi Real pokal v trajno last.

Poraz v Evropi in slovo Di Stefana

Veliko razočaranje pride v evropskem pokalu. Dne 2. maja 1962 Benfica zmaga pokalni finale v katerem so vse neugodne okoliščine bile "zaveznik" Real Madrida. To je bil eden izmed najbolj grenkih trenutkov za Madridiste. Smola se je držala belih več kot 90 minut. Grenkoba je bila ublažena z doseganjem zgodovinskega "dvojčka" v domovini nogometa. 8. julija 1962 ekipa premaga Sevillo z 2-0 v španskem pokalu.


Novo športno mesto

18. maja 1963 se je odprlo novo športno mesto Real Madrida, ki se je nahajalo na "Avenida de la Castellana". Športni kompleks bo kasneje slavili dediščino kluba in gostil bodoče vrednote naslednjih ekip.

Di Stefana  ugrabijo za tri dni 
Alfredo Di Stefano je bil ugrabljen v Potomac hotelu v Caracasu, kjer je bival Real Madrid med Svetovnim klubskim prvenstvom. Ugrabljen je bil v noči na 21. avgust 1963 s strani Osvobodile Fronte Venezuele. "Mislil sem, da me bodo ubili", je zapisal igralec v svoji avtobiografiji "Gracias, Vieja". Ugrabitev je imela velik vpliv in njegovi ugrabitelji so dobil pozornost, ki so jo želeli. Di Stefano je bil osvobojen tri dni pozneje.

Di Stefanovo grenko slovo 
Dne 27. junija 1964 je Alfredo Di Stefano odigral svojo zadnjo uradno tekmo kot igralec Real Madrida na dunajskem Prater stadionu proti Inter Milanu v devetem finalu Evropskega pokala, ki ga je dobila italijanska ekipa z rezultatom 3-1. Di Stefano se sooči s trenerjem Miguelom Muñozom in Santiago Bernabéu stopi v bran slednjemu. Predsednik je ponudil igralcu, da ostane v klubu in opravlja druga dela, vendar ga Di Stefano zavrne in podpiše za Español.

Pet zaporednih ligaških naslovov lige

Real Madrid je edino moštvo, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti pet zaporednih naslovov španskega prvaka. Prvič jim je to uspelo med sezonami 1960-1961 in 1964-1965 in potem še enkrat med sezonami 1985-86 in 1989-90. Nobena druga španska ekipa še ni bila sposobna preseči ta rekord.


"Ye-Yés" se kronajo z naslovom evropskih prvakov 
Miguel Muñoz leta 1964 generacijsko premeša ekipo in doživi uspeh dve leti kasneje. Dne 11. maja 1966 Real Madrid osvojil svoj šesti naslov evropskega prvaka na bruselskem stadionu Heysel proti Partizanu iz Beograda, ki so ga premagali z 2-1. To je bila "Ye-Ye" ekipa. "Ye-Ye" je v 60-ih bil izraz  za vse mladeniče v Španiji, še posebej za tiste, ki so izgledali kot Beatlesi. Takratna ekipa je bila sestavljena iz naslednjih igralcev: Araquistain; Pachín, De Felipe, Sanchís; Pirri, Zoco, Serena, Amancio, Grosso, Velázquez in Gento.

Zaključek desetletja
V zadnjih letih tega desetletja ekipa nadaljuje po svoji poti v španskem prvenstvu, osvojijo tri ligaške naslove v sezonah 1966-67, 1967-68 in 1968-69, poleg tega osvojijo španski pokal leta 1970 potem, ko premagajo Valencio na Nou Campu z rezultatom 3-1.

Zgodovina Real Madrida 1971-1980

Santiago Bernabéu je umrl leta 1970. Pred njegovo smrtjo Miguel Muñoz zapusti ekipo potem, ko je bil njen trener celih 14 let. Klubsko praznovanje 75. obletnice ni prejelo veliko podpore. V tem  desetletju Real Madrid igra proti Castillji v finalu španskega prvenstva kot tudi doživi prehodno obdobje, ki je sledilo po Bernabéu-ovi  smrti. 

Finalisti UEFA pokala pokalnih zmagovalcev  
Real Madrid je v sezoni 1970/71 doživel svoj prvenec v UEFA pokalu pokalnih zmagovalcev, tekmovanju, ki več ne obstaja. Po zmagah proti Hiberniansu, Wackerju Innsbrucku, Cardiff Cityu in PSV Eindhovenu, so se uvrstili v finale tekmovanja in tam igrali proti ekipi Chelsea-ja. Obe ekipi sta morali dvakrat igrati na grškem stadionu Karaikiris. Prva tekma je  potekala 19. maja 1971 - končala pa se je z remijem 1-1, ker niti ena ekipa tudi po podaljških ni bila sposobna doseči zmagovalni zadetek. Drugi spopad je potekal dva dni kasneje in Chelsea premaga Real z 2-1. 

Super obdobje Miguela Muñoza se konča 
Miguel Muñoz je postal trener Real Madrid leta 1960, potem ko je Fleitas Solichi zapustil klub. V svojih 14 sezonah je osvojil devet naslovov španskega prvaka, dva Evropska pokala in en Interkontinentalni pokal. Dne 15. januarja 1974 je Santiago Bernabéu končal Muñozovo obdobje z besedami "predolgo je že trpel". Luis Molowny, človek iz kluba, nadomesti živo legendo 29. junija 1974 in s tekmo pokalnega finala zaključi sezono. Real jo zmaga z izjemno zmago s 4-0 proti Barceloni.


Real Madrid se ozre na Balkan

Po sezoni 1974/75  Luisa Molownya nadomesti jugoslovan Miljan Miljanić. Milan podpiše za Real 5. julija 1974 in od takrat naprej ekipa igra neprivlačen nogomet, ki temelji na fizičnih naporih in taktičnih nalogah. Ta sistem si je v treh sezonah prislužil dva ligaška naslova in en španski pokal. Drugi Jugoslovan, Vujadin Boskov prevzame vajeti ekipe leta 1979. Ekipo začne trenirati šele na polovici sezone 1981/82. V svoje prvem letu kot trener osvoji ligaški naslov, kot tudi Kraljevi pokal.

Preludij Velikih zgodovinskih povratkov
Stadion Santiago Bernabéu doživi eno od svojih najbolj slavnih noči 5. novembra 1975. Real Madrid se opomore po porazu s 4-1 v prvem krogu šestnajstine finala evropskega pokala proti Derby County. Ob koncu povratne tekme je bil rezultat 4-1 za bele in obe ekipi sta prisiljeni igrati podaljške. Santillana zadane zmagoviti gol, ki je bil uvod v velike zgodovinske povratke Real Madrida.

Smrt Santiago Bernabéu-a

Brez podpore ob 75. obletnici kluba
Spomladi leta 1977 klub organizira prireditve v počastitev 75. obletnice Real Madrida. Velika praznovanja in pokloni se pripravljajo za ta zgodovinski dogodek -75 rojstni dan Real Madrida. Vendar je praznovanje obletnice imelo zelo malo podpore navijačev zaradi slabih rezultatov ekipe in upokojitve Bernabéua zaradi slabega zdravja. Nekaj dni kasneje 29. aprila za Real Madrid podpiše nemec Ulrich Stielike. Dva dni kasneje v klub pride Juan Gómez "Juanito«. Dva različna igralca  in dva različna koncepta dojemanja nogometne igre in dva velika idola za Realove navijače.

Santiago Bernabéu umre

Dan žalovanja za nogometni svet. Santiago Bernabéu umre. 35 let predsednik Real Madrida in človek, ki je bila povezan s klubom vse od prvega desetletja tega stoletja. 2. junija 1978, ko se je v Argentini odvijalo svetovno prvenstvo Santiago Bernabéu umre v Madridu. FIFA odredi tri dni žalovanja na tem svetovnem prvenstvu in se odločil, da bo spoštovala minuto molka v njegov spomin, nekaj, kar se vse do takrat še ni zgodilo. To je bil znak spoštovanja do vseh tistih, ki so jih uvrstili pod staroste nogometnega sveta. Smrt Santiaga Bernabéua je bila resnični izraz bolečine in žalosti.


Luis de Carlos prevzame predsedniški mandat
Po kratkem obdobju začasnega predsednika Raimundo, Saporta skliče volitve. Blagajnik kluba Luis de Carlos odstopi, da bi lahko kandidiral za predsednika. 26. julij 1978 je bil rok za prijave kandidatov, ki bi želeli voditi predsedniško pisarno. De Carlos predloži 3.352 podpisov, ki podpirajo njegovo kandidaturo, medtem ko ostali-ginekolog Campos Gil in cvetličar José Daguerre ne pridobita najmanjšega zahtevanega števila podpisnikov v določenem času. Zato prekličejo volitve in Luisa de Carlosa razglasijo za novega predsednika Real Madrida.

Santiago Bernabéu Pokal
31. avgusta 1979 leto dni po smrti Don Santiaga Bernabéua, Real Madrid želi počastiti spomin na legendarnega predsednika in klub ustvari pokal v njegovo čast, kjer se soočajo najboljše ekipe in igralci na svetu. Kot prvi je bil prvak Bayern München. Pokal osvoji po zmagi nad Ajaxom iz Amsterdam z 2-0. Štirje evropski prvaki, Milan, Bayern, Ajax in Real Madrid so se sestali v tej prvi izdaji Santiago Bernabéu Pokala.

Najbolj Beli finale španskega prvenstva
Dne 4. junija 1980 Santiago Bernabéu gosti finale pokala med Real Madridom in Castillo, drugo ekipo kluba, ki je bila ustvarjena 21. julija 1972. Castillji je uspelo premagati štiri prvoligaške ekipe: Hercules, Athletic Bilbao, Real Sociedad in Sporting Gijon in priti v finale španskega prvenstva. Real Madrid v finalu premaga Castillo z rezultatom 6-1.

Real Madrid prvič nosi rdeče drese.


Rdeči dresi iz sezone 2018-2019


Zgodovina Real Madrida 1981-1990

"Quinta del Buitre" je bil najbolj znan pojav v tem desetletju. Skupina mladih igralcev iz Castille (druge ekipe Real Madrida) postane slogan za Real Madrid, ki osvoji pet zaporednih ligaških naslovov. Drugi opazni dogodki so zgodovinski povratki te čarobne noči na Bernabeu, ki se še danes porajajo v glavah oboževalcev Madrida.

Minuta  določi razliko med slavo in neuspehom
Sezona 1980/81 ima neprijeten zaključek za Madrid. Dne 26. aprila 1981 izgubijo prvenstvo, medtem ko se je v Valladolidu zmagovalna pesem že pela. Real Sociedad, ki je remiziral (2-2) proti Sportingu v zadnji minuti na El Molinónu osvoji naslov. Komaj mesec dni pozneje 27. maja Alan Kennedy doseže proti Realu gol, (82. minuta) ki  Liverpoolu prinese Evropski naslov.

Bernabéu leta 1982 gosti finale svetovnega pokala

Stadion Santiago Bernabeu je bil predelan za svetovno prvenstvo v Španiji leta 1982. 11. februarja istega leta postavijo na igrišče semafor, pri čemer so bili prvi klub na svetu, ki jih je kdajkoli postavil na svojem stadionu. To je bil vrhunec prenove, ki je bil zasnovan za finale svetovnega pokala leta 1982. V razburljivi finalni tekmi Italija nadigra Nemčijo in jo premaga s 3-1. To kar bo ostalo večini gledalcev v spominu 11. julija 1982, je veselje italijanskega predsednika Sandra Pertinija vsakič, ko je Italija dosegla gol.


Di Stefano se vrne v klub
Ob predsedniških volitvah na obzorju  19. maja 1982, kandidat Luis de Carlos naznani Alfreda di Stefana in Amancia Amaro, kot trenerja prve ekipe in Castille. Di Stefano je zapustil Madrid leta 1964 in se ponovno vrnil v klub 18 let kasneje. De Carlos na volitvah porazi Ramóna Mendozo in Di Stefano, ki je podpisal za obdobje dveh let, v svojem prvem letu kot trener Madridist petkat zapored postane ligaški podprvak.


"Quinta del Buitre"

4. decembra 1983 je datum "rojstva" "Quinta del Buitre". Alfredo Di Stefano začne uporabljati Castilline igralce. Tisti dan v Murcii  debitirata Martín Vázquez in Sanchis. Manolo Sanchis doseže zmagovalni gol. Dva meseca pozneje, Emilio Butragueño, najboljši strelec v drugi ligi in razkritje prvenstva v Cadizu doživi svoj debi s prvo ekipo. Njegov prvenec bo znanilec stvari, ki  bodo prišle: v drugem polčasu doseže dva zadetka in Real dobi tekmo. V Real Madrid se rodi nov mit. V predsezoni leta 1984 Amancio dokonča delo, ki ga je začel Alfredo Di Stefano in postavi Michela v prvo ekipo. To je začetek novega in uspešnega obdobja za institucijo.

Drugo Di Stefanovo slovo
Ob koncu sezone 1983/84 se Alfredo Di Stefano  zopet poslovi od Real Madrida. Pred enaindvajsetimi leti je šel skozi enako izkušnjo. Njegova pogodba je potekla 30. junija 1984 in Luis de Carlos se odločil, da mu ne podaljša pogodbe zaradi športnih neuspehov.

Zgodovinska toča golov proti Anderlecht-u
Dne 12. decembra 1984, Emilio Butragueño postane evropsko ime z nepozabno predstavo proti Anderlechtu na Bernabéu. Belgijci so iz Bruslja prišli s prednostjo treh zadetkov in so imeli napredovanje v naslednji krog pokala UEFA praktično v žepu, vendar Butragueño zdrobi vse njihove upe s tremi doseženimi goli (ostale tri sta dosegla Valdano (2) in Sanchís (1)) in Real Madrid zmaga prepričljivo s 6-1.

Dvakrat zapored prvaki UEFA pokala

V tem desetletju Real Madrid prvič osvoji svoj UEFA pokal. Osvoji ga dvakrat zapored. Prvega leta 1984 proti madžarskem Videotonu (3-0 na stadionu Sostu in 0-1 na Chamartínu) drugega pa leto kasneje po zmagi nad FC Köln s 5-1 na Bernabéu in porazom z 2-0 na Olympiastadionu v Berlinu.


Pet let fantazije in prevlade
Real Madridova Quinta del Buitre osvoji pet zaporednih ligaških naslovov z izredno avtoriteto (1985/86 do 1989/90) in izenači rekord, ki je bil dosežen med 1960/61 in 1964/65. V svoji peti ligi Madrid postavi nov rekord z doseženimi 107 goli v 38-tih tekmah. Leta pripadajo Butragueñovi fantaziji in prevladi Huga Sáncheza, ki osvojil Zlati čevelj skupaj s Hristo Stoitchkom iz Sofijskega CSKA-ja.

Razočaranje v Evropskem pokalu
20. aprila 1988 ekipa zaključi svojo evropsko slavo. Po zmagah nad  velikimi ekipami, kot so Napoli, Porto in Bayern, Real Madrid v polfinalu proti PSV Eindhovenu doživi poraz. Nizozemska ekipa osvoji evropski pokal.