SF2COQI5RC4X3FLL 1900-1930 » Madridismo Slovenia

1900-1930

1900-1930



Zgodovina Real Madrida 1900-1910

V prvem desetletju dvajsetega stoletja se začne razvoj nogometa in klubov v Španiji. Leta 1900, Palacios Julián v Madridu ustanovi društvo, ki bo v prihodnosti postalo Real Madrid. Leta 1902 skupina navijačev formalno ustanovi Madrid Football Club, ki ustvari svoj prvi odbor direktorjev, ki mu  predseduje Juan Padrós. 6. marca 1902 skupina nogometnih navijačev ustanovi Madrid Foot Ballcub in ustvari svoj prvi odbor direktorjev, ki ga sestavljajo Juan Padrós Rubio, predsednik Enrique Varela, podpredsednik Manuel Mendía, tajnica José de Gorostizaga, blagajnik Antonio S. Neyra, Mario Giraldo, Carlos Mertens, Álvaro Spottorno in Arturo Melendez, glas. Juan Padrós "legalizira" ekipo, ki ji je dve leti pred tem predsedoval Julián Palacios. Odbor se strinja, da je uniforma ekipe imitacija znanih Londononskih Corinthiansov; bela majica in hlače, nogavice so modre ter vijolični trak vezen v barvi ščita Madrida.

Tri dni kasneje Madrid igra svojo prvo "tekmo" in sicer med dvema ekipama iz kluba, ki bo test za prvo ekipo. Že takrat  je vzpodbujala radovednost zgodnjih sprejemov v "Plaza de Toros" avenije, kjer se je igrala tekma. Za modro ekipo so igrali: Meléndez, J. Padrós, Spottorno, Gorostizaga, Mendía, Páramo, Neyra, A. Giralt, F. Palacios, Martens in Rodero, za rdečo ekipo pa: J. Giralt, Melendez, Molera, Salvador, Valcárcel, Spottorno, Stampher, J. Palacios, Varela, Celada in Good. Modra ekipa je zmagala z ena proti nič.

Klubska uprava je bila v zadnji sobi trgovine"El Capricho" v lasti bratov Padrós in gostilne "La Taurina", od koder se je hodilo na igrišče. 22. marca "Heraldo del Sport" objavi navodila za dober razvoj nogometa in g. Arthur Johnson postane prvi  trener ekipe.

Legalizacija
Dne 15. aprila 1902 Madrid predloži pred civilnega guvernerja nove klubske predpise. Vse to se je zgodilo nekaj dni pred tem, ko  je direktorat obiskal župana mesta, da organizira tekmovanje v čast kronanja kralja Alfonsa XIII. Tekmovanje je bila prva "Copa del Rey". Leto kasneje- 8. aprila 1903 Madrid izgubi finale drugega pokala proti Athletic Bilbau s 3-2. Ob koncu tekme kapetan Madrida J. Giralt pozove k ravanši Athleticovega kapetana  Astorquiza naj igrajo še eno tekmo naslednji dan.

Prevzem predsedovanja
Madrid se pomeša z "Moderno", "Amicale" (v kateri so igrali francoski državljani) in "Moncloao". Carlos Padrós zapusti predsedstvo Zveze klubov Madrid Foot-Ball in prevzame nadzor nad  Madridom in nadomesti svojega brata Juana.


Pokal Kralja Alfonsa XIII

Dne 13. maj 1902 se tekmovanje začne s prvim velikim nacionalnim derbijem med Barcelono in Madridom.  Katalonci  polni tujcev zmagajo s 3-1.  V tolažbo Madrid premaga Español s 3-2 in  osvoji "Gran Peña" svoj prvi pokal v izložbi kluba.

Prvi El clasico
Prvi El Clasico, 13. maj 1902


Prvenstvo v Španiji

Madrid je potreboval dve leti, da osvoji pokal. Tako je 18. aprila 1905 osvojil svojo prvo prvenstvo v Španiji, potem ko je premagal Athletic z 1-0. (gol Pratsa po podaji Pedra Paragesa)

Dne 23. oktobra istega leta Carlos Padrós organizira prvo mednarodno tekmo ob obisku Španije francoskega predsednika M. Loubeta. "Gallia Sport« (iz Pariz-a) in Madrid sta se udarila na igrišču"Hipódromo".

Dne 10. april 1906 Real Madrid premaga Athletic s 4-1 in osvoji svoj drugi pokal. Dan pred tem Real Madrid v polfinalu premaga "dekana" španskih ekip, Recreativo Huelvo (ekipo ustanovljeno iz Britanskih in Tharsisovih rudarjev) s 3-0.

30. marca 1907 Madridu zopet uspe osvojiti španski pokal, ki ga je dobil z zmago proti "Vizcayi" z dragocenim zadetkom Pratsa. Pokal preide v prvo trajno last, ker ga je Real osvojili že tretje leto zapored.

Desetletje se konča z osvojitvijo četrtega zaporednega naslova španskega prvaka. Dosegli so ga, ko so premagali Sporting de Vigo z 2-1, 13. aprila 1908. Istega leta je Adolfo Melendez imenovan za predsednika nove uprave. Carlos-a Padrós-a pa izvolijo za večno častnega predsednika.

Prvi dresi Real Madrida (v uporabi do leta 1905). Črne nogavice so bila v uporabi do leta 1954.


Zgodovina Real Madrida 1910-1920

V prvem desetletju dvajsetega stoletja se začne razvoj nogometa in klubov v Španiji. Leta 1900, Palacios Julián v Madridu ustanovi društvo, ki bo v prihodnosti postalo Real Madrid. Leta 1902 skupina navijačev formalno ustanovi Madrid Football Club, ki ustvari svoj prvi odbor direktorjev, ki mu  predseduje Juan Padrós. 6. marca 1902 skupina nogometnih navijačev ustanovi Madrid Foot Ballcub in ustvari svoj prvi odbor direktorjev, ki ga sestavljajo Juan Padrós Rubio, predsednik Enrique Varela, podpredsednik Manuel Mendía, tajnica José de Gorostizaga, blagajnik Antonio S. Neyra, Mario Giraldo, Carlos Mertens, Álvaro Spottorno in Arturo Melendez, glas. Juan Padrós "legalizira" ekipo, ki ji je dve leti pred tem predsedoval Julián Palacios. Odbor se strinja, da je uniforma ekipe imitacija znanih Londononskih Corinthiansov; bela majica in hlače, nogavice so modre ter vijolični trak vezen v barvi ščita Madrida.


Prihod družine Bernabéu v Klub 
Antonio, Marcelo in Santiago Bernabéu se pridružijo Madrid Football Clubu v začetku 20. stoletja in za vedno pustijo svoj pečat v zgodovini kluba. Antonio je organizacijski talent: bil je ustanovni član Bologna FC –ja in kasneje postal predsednik španske nogometne zveze. Marcelo je bil odličen igralec in Santiago je bil vse, kar je mogoče biti v klubu: igralec, delegat, direktor, tajnik in predsednik.

Bernabéuov prvi nastop pri 16-tih letih 
Santiago Bernabéu je imel svoj prvenec 3. marca 1912, ko je bil star le 16 let. Bila je  prijateljska tekma proti angleškemu Sports Clubu in je potekala v "Pradera del Corregidoru" vzdolž reke Manzanares v Madridu. Moštvo Madridist premaga angleško stran z 2-1.  Bernabéu igra kot levi vezni igralec in doseže zmagoviti gol.


Oblikovanje regionalnega FA

Adolfo Meléndez, dvakratni predsednik Madrida (1908-1910 in 1913-1916), predseduje sestanku, ki ga gosti Madrid in na katerem se ustanovi Madrilenian FA. Opravlja funkcijo sekretarja in je glavni nadzornik kluba, ki  podpiše soglasje in poleg drugih sporazumov ustanovi prvo tekmovanje med ekipama iz mesta. Zmagovalec je bil upravičen  igrati v španskem prvenstvu.

Slovesno odprtje O'Donnell igrišča

31 oktober 1912 je bil priča otvoritvi O'Donnell igrišča. Igrišče je bilo peščeno in v velikosti 115 metrov v dolžino in 85  metrov v širino. Večina partnerjev-vključno s Santiago Bernabeuom, njegovim bratom Marcelom, Pedrom Paragesom, Chulillaom, itd .- so prisostvovali delu urejanja zemljišča in priprave sedežev. Večji dotok gledalcev prisili sprejeti ukrep, da ločijo igralce od gledalcev s fizično pregrado. Po zaslugi donacij partnerjev in posojila, ki so ga vzeli  Parages, Revuelto in Juan Padrós, kot tudi materiala, ki ga  je priskrbel dobavljalec lesa Adrian Piera. Tako je bila zgrajena prva ograja, ki je preprečevala vdor navijačev na igrišče. To delo je zaznamovalo prehod iz predhodnih iger v množični »show« in je predstavljal eno večjih izplačil prazgodovinskega Madrida.

Dva dni kasneje je na naslovnici španskega dnevnika ABC pisalo: "Tekma med Sporting Clubom iz Irúna in Madridom, ki se je odvijala na  madridskem igrišču je doživela popoln uspeh. Sporting Club je eden izmed najboljših ekip, ki je obiskala Madrid. Zelo dobro si podajajo in imajo lepo zračno igro. Morda so zamočili s peščenim igriščem. Madrid zasluži najgloblje čestitke za igranje proti ekipi, ki je tako dobra, kot je Sporting ".

Regionalni turnir v belem 
Regionalno prvenstvo mesta bo vedno povezano z zgodovino Real Madrida, medtem ko se je Adolfo Meléndez, Predsednik kluba, zavzemali za ustanovitev turnirja so Madridiste postale  njegov dominanten udeleženec in osvojile 12 od 18 turnirjev.

Campo O'Donnell 1912


Madrid-Barcelona: Večna, epska kvalifikanta

Polfinale španskega pokala iz leta 1916  med Madridom in Barcelono se je spremenilo v večni epski krog izločanja. V teh dneh se gol razlika ni računala, tako da so ekipe morale igrati štiri tekme, da so lahko določili zmagovalca. Barça zmaga prvo tekmo v »Ciudad Condalu" z 2-1. Madrid nato premaga Barcelono s 4-1 na igrišču španske prestolnice. Zadnjih dve tekmi so igrali na Realovem igrišču. Do konca regularnega časa je bil rezultat neodločen 4-4 in se po odigranem podaljšku  končal s 6-6. Na koncu Madrid v četrti tekmi  premaga Barcelono s 4-2 in se uvrstil v finale.

Sovražnosti se začnejo 
Leta 1916 v finalu omenjenega pokalnega polfinala so igralci Barcelone odšli sedem minut pred koncem tekme z igrišča v znak protesta za dosežen četrti gol Reala. Igralci Barce so menili, da je bil dosežen iz prepovedanega položaja. V finalu med Madridom in Athletic Bilbaom, ki sta ga gostila Español v Barceloni, je "Guardia Civil" (španska civilna garda) ščitila Realove igralce na svoji poti v garderobo. Kasneje so metali skale in kamenje na avtobus, ki je peljal ekipo do hotela. Sovražnost med obema kluboma se je začela.

Dodelitev naziva "Real"

Dne 29. junija 1920 je klub prejel sporočilo Primarnega Nadzornika njegovega Veličanstva Kralja Alfonsa XIII, ki je podelil Madridu naziv Real (kraljevi). Odločitev, ki bo spremenila izvirno ime kluba je bila težko pričakovana s strani direktorja  Madridist.

Prva turneja v Italiji 
Leta 1920 se Madrid odpravi na svojo prvo turnejo, ki je sestavljena iz petih tekem v Italiji. Potovanje je organiziral Natalio Rivas. On je še eden ustanovnih članov Bolongnje in igralec Madridist. Proračun za odpravo je bil zelo majhen, tako da je bila ekipa prisiljena jesti v najcenejši restavracijah, ki so jih lahko našli.

Alfonso XIII, španski kralj med letoma 1886 in 1931


Zgodovina Real Madrida 1921-1930

V tretjem desetletju Real Madrid postane svetovno znan. Zahvala gre turnejam, ki so jih imeli v več evropskih državah. Poleg tega je ekipa imela tudi uspešno ameriško turnejo. V obdobju enega leta se je Real Madridov stadion spremenil dvakrat. V zadnjem letu tega desetletja pride v Madrid legendarni Ricardo Zamora.

Santiago Bernabéu se pridruži Atleticu za eno leto 
Pred začetkom sezone 1920/21 Santiago Bernabéu prvič (čeprav so ga navijači že prej videli igrati v majici "večnega tekmeca") od svojega prihoda leta 1912 zapusti Real Madrid. Leta 1921 si obleče majico Atletico Madrida za tekmo proti Españolu. Španska FA je zanikala Santiago Bernabéuovo dovoljenje za igranje v polfinalu španskega pokala, saj ni minilo eno leto od njegovega odhoda iz Reala.


Prva ekipa nosi črn trak okoli roke

Danes je zelo pogosto videti ekipe, ki nosijo črn trak okoli roke, kot znak žalovanja. Madrid je bila prva ekipa, ki je imela trak za takšno uporabo. Prvič ga je ekipa nosila na tekmi proti Atletico Madridu 5. marca 1922. V čast smrti igralca "Madridist" Sotere Arangurena in igralca Bilbaa Rafaela Morena imenovanega "Pichichi".

Ruete preprečuje Bernabéu igranje v reprezentanci
Potem, ko so ga večkrat vpoklicali v  reprezentanco bi Santiago Bernabéu lahko debitiral s Španijo proti Portugalski v Lizboni 17. decembra 1922. Bil je že oblečen za igro, vendar je nacionalni trener Julián Ruete namesto Santiaga v igro postavil Pegaza. "Bil sem presenečen, da so me poklicali v reprezentanco, še bolj pa sem bil presenečen, da so mi dovolili, da se oblečem potem pa me trener ni hotel v igri," je povedal Bernabéu.

Eno leto v Ciudad Lienal Velodromu 
Real Madrid je bili prisiljeni zapustiti igrišče O'Donnell leta 1923, ker je lastnik hotel pozidati zemljišče. Zato se je ekipa preselila v Velodrom v Ciudad Lineal, ki je bilo prvo travnato igrišče, ki so ga kdajkoli uporabljali. Zemljišče je pripadalo dedičem Artura Soria, ki so ga dali Real Madrid-u v najem. Igrišče je merilo 108 metrov v dolžino in 68 metrov v širino in je imelo dovolj prostora za 8.000 gledalcev.

Chamartín, nori podvig 
Manj kot leto dni kasneje 17. maja 1924 se zgodi odprtje Chamartín igrišča s kapaciteto za 15.000 gledalcev, ki ga je zgradil José María Castell. Real Madrid se mu je poklonil v njegovi dvojni vlogi, kot nekdanjemu igralecu Real Madrida in kot arhitektu. Odprtje je bilo 17. maja 1924 s tekmo med Real Madridom in Newcastle Unitedom. Gostitelji so pred 15.000 gledalcev premagali angleško stran s 3-2. Novo igrišče Madridist je bilo na tej tekmi nabito polno. Leta 1947 je bil Santiago Bernabéu Stadium zgrajen na nekaterih delih tega  zemljišča.

Turneje po svetu

Prva angleška turneja
Poslovnež Enrique Alcaraz je bil zadolžen za organizacijo prve turneje Real Madrida v Angliji v rojstnem kraju nogometa. Kljub dejstvu, da se je vsaka tekma proti angleškim ekipam končala s porazom je britanski tisk soglasno pohvalil talent in igralski slog Real Madrida .


Pedro Parages ukine črne hlače  
Real Madrid je bil vedno oblečen v belo vse do sezone 1925/26, ko so bile kratke hlače uradnega dresa spremenjene v črno. Po nizu slabih rezultatov je predsednik kluba Pedro Parages ukinil črne hlače, ker je mislil, da so uklete.

Trener Santiago Bernabéu 
Leta 1926 so trenersko delo dali Santiago Bernabéu, ko je predsednik Luis Urquijo odločil, da zamenja Juana de Cárcera. Po odhodu José Ángela Berraondoa  leta 1928 je bil ponovno trener ekipe za čas treh mesecev. V sezoni 1932/33 je Bernabéu postal začasni trener za en mesec med odhodom Lippa Hertzka in prihodom Roberta  E. Firtha.

Ameriška turneja 
Realova prva ameriška turneja je bila velik hit v Argentini, Urugvaju, Peruju, Kubi, Mehiki in ZDA. V  treh mesecih in pol je bila ekipa na dveh celinah, kjer so osvojili 16 tekem na katerih so igrali. José García Echaniz je bil zadolžen za ekspedicijo Madridist, Santiago Bernabéu pa je bil klubski predstavnik.

Ligaško prvenstvo "La Liga"

10 februar 1929 je mejnik v španskem nogometu. Ustanovljena je prva španska liga z desetimi ekipami: šest španskih prvakov med katerimi je bil Real Madrid, trije podprvaki in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja med desetimi ekipami. Racing Santander je osvojil ta turnir. To je bilo prvenstvo, ki je dalo določen zagon španskem nogometu. Prvenec Real Madrida se je začel z zmago nad Evropo 5-0. Real Madrid je prvi nosilec lige. Dober začetek v konkurenci, ki bo navijačem prinesel veliko zadovoljstvo.

Prvi Madrid-Atletico derbi

Madrid in Atletico se prvič srečata 21. februarja 1929 v tretjem krogu ligaškega prvenstva na bivšem Chamartín igrišču. To je bil prvi uradni derbi novega turnirja in Madrid je zmagal z 2-1 po zaslugi dvojnega strelca Triana, medtem ko je Marín zadel edini zadetek za Rojablancose.


Prva liga - podprvak 

Real Madrid je bil po desetih krogih vodilna ekipa v prvi španski nogometni ligi in videti je bilo, da bo lahko zlahka osvojil naslov lige, vendar so Madridiste prehiteli ekipi Arenas de Guecho in Barcelona. Madrid ponovno prevzame vodilno vlogo v drugem delu turnirja, ko premaga Arenas. To je bila njihova najboljša tekma v sezoni, toda poraz proti Athletic Bilbau na San Mamésu v zadnji tekmi sezone prepreči Madrid od osvojitve naslova. Real Madrid se je moral zadovoljiti z drugim mestom le eno točko za Barcelono.


Podpis Zamore ima državne razsežnosti

Pogajanja med Pablom Hernándezom Coronado in Damiánom Canellasom, tehničnima sekretarjema Real Madrida in Española, je  rezultiral z največjim transferjem legendarnega vratarja Real Madrida. Podpis Zamore povzročil nacionalno razburjenje, saj Madrid plača katalonskemu klubu astronomski znesek 150.000 pezet (900 €). "Božanski", psevdonim pod katerim je Zamora bil znan, je imel svoj prvi debi za Real Madrid 5. oktobra 1930 proti Atletico Madridu v 4 krogu regionalnega prvenstva.